KIVA koirakansalainen -testi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yhdistyksemme järjesti Kiva koirakansalainen testin ensimmäistä kertaa 13.10.2013.
Testiin osallistui neljä koirakkoa, joista kaikki läpäisivät testin! Arvostelijana toimi Minna Kyllönen.

Testin läpäisseet koirakot:
Tuisku, kääpiövillakoira, ohjaaja: Sari Eronen
Yedi, espanjanvesikoira, ohjaaja: Jonna Kotamaa
Peetu, espanjanvesikoira, ohjaaja: Pirjo Pikkarainen
Nanni, chihuahua, ohjaaja: Maarit Malinen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Testistä
Kiva koirakansalainen –testi kehitettiin Amerikassa v.1989, nimellä Canine Good Citizen. Se on maailman tunnetuin ja levinnein koirien käyttäytymistesti ja sitä tehdään ympäri maailman. Suomessa Kiva koirakansalainen –testejä järjestää KIVA_team ry, ensimmäiset testit on järjestetty Suomessa vuonna 1996. Myös muut koirayhdistykset voivat järjestää testejä Kiva-teamin ohjeiden mukaan.

Kiva koirakansalainen –testin tarkoituksena on osoittaa että koira on ihmisen paras ystävä. Kiva koirakansalainen käyttäytyy hyvin kotona, julkisilla paikoilla ja muiden koirien seurassa. Testi sopii kaikenlaisille koirille, kaikki rokotetut koirat, rotuun tai ikään katsomatta ovat tervetulleita testiin. Myös juoksuinen narttu saa osallistua, kerrothan siitä kuitenkin testin järjestäjille.

Kiva koirakansalainen –testi ei ole kilpailu eikä testin suorittaminen vaadi samanlaista täsmällisyyttä kuin tottelevaisuuskokeet. Koira on koko testin ajan kytkettynä. Testissä mitataan miten koiran ja ohjaajan välinen yhteistyö sujuu ja jokainen testin 10 kohtaa hyväksytysti suorittanut koira saa diplomin.

Testin aikana koiraa saa kehua ja käskyjä toistaa, koiran rankaiseminen testin aikana johtaa hylkäämiseen. Makupaloja, kuristuspantaa tai muita apuvälineitä ei saa käyttää. Ota koiralle mukaan testiin tavallinen panta tai valjaat (ei kuristuspantaa tai vedonestovaljaita) ja tavallinen hihna (ei fleksiä), sekä koiran oma harja. Käytä koira tarpeillaan ennen testin alkua, jos koira ulostaa tai virtsaa testialueelle, sen suoritus hylätään.

Testin sisältö
1. Vieraan ihmisen hyväksyminen - Koira antaa vieraan ihmisen lähestyä ja jutella hetken ohjaajan kanssa.
2. Koira istuu kauniisti silitettävänä - Ohjaajansa kanssa ulkoileva koira sallii ystävällisen vieraan ihmisen koskettaa itseään.
3. Tutkiminen ja hoitaminen - Koira antaa vieraan ihmisen hoitaa ja tutkia itseään.
4. Vetämättä kävely - Koira kulkee talutin löysänä omistajansa oikealla tai vasemmalla puolella.
5. Ihmisjoukon läpi kulkeminen – Koira kulkee ihmisjoukon läpi arkailematta ja osoittamatta ylenpalttista innostusta.
6. Istuminen, maahanmeno ja paikalla pysyminen - Koira tottelee ohjaajan merkkiä istua ja mennä maahan. Paikalla olossa koiran täytyy odottaa paikallaan kun ohjaaja kävelee 6 metrin matkan pitkä liina kädessään ja palaa takaisin.
7. Luoksetulo - Koira tulee ohjaajan luokse 3 metrin päästä kutsuttaessa.
8. Koirien kohtaaminen - Mukana testissä on ystävällinen apukoira, jota kohti omistaja kävelee koiransa kanssa. Omistajat vaihtavat pari sanaa ja jatkavat matkaansa. Koira voi osoittaa vähäistä kiinnostusta apukoiraa kohtaan mutta ei saa pyrkiä sen luo tai hyppiä sen päälle.
9. Koiran reaktio häiriöön - Koira käyttäytyy rauhallisesti kohdatessaan tavallisia häiriöitä. Testissä on kaksi erilaista näkö- tai kuuloärsykettä, esim. ohiajava polkupyörä ja kolahtava esine. Koira saa reagoida häiriöön, mutta ei mennä paniikkiin tai hyökätä.
10. Omistajan odottaminen - Koiran jätetään toisen ihmisen pideltäväksi 3 minuutiksi, jonka ajaksi ohjaaja poistuu näköpiiristä.

Lisätietoja testistä myös netistä, sieltä löydät myös suomessa testin läpäisseet koirat.
http://www.kivakoirakansalainen.fi/